info@ReasearchMed.org

مقاله چیست و انواع آن

مقاله و انواع آن

مقاله و انواع آن

از گذشته تا به امروز مقاله نویسی اهمیت زیادی در دنیای علم داشته است . هر دانشمند ، پژوهشگر ، نویسنده ، دانشجو و ... برای به اشتراک گذاشتن یافته ها و دستاورد های خود با دیگران؛ از مقاله نویسی استفاده می کند. هدف اصلی و نهایی نوشتن مقاله، گسترش و توسعه دانش است. 

کاملا واضح است که نوشتن یک مقاله جدید در رابطه با هر موضوعی باعث منتشر شدن اطلاعات جدید درباره آن موضوع می شود؛ این کار کمک زیادی به رشد و توسعه دانش در جهان می کند.

به علاوه رشد و توسعه علم، پژوهش برخی مقالات می تواند راه حل مناسبی برای بسیاری از مشکلات باشد.

مقاله نویسی باعث می شود کارنامه علمی نویسنده مقاله رشد کرده و رتبه علمی وی بالا برود. علاوه بر آن، مقاله نویسی باعث می شود دانش نویسنده افزایش یابد.

مقاله‌نویسی یک ابزار مناسب برای به اشتراک گذاشتن دانش و نظرات شما در دنیای علم و تحقیق است، اما باید توجه داشته باشید که نوشتن مقاله کار ساده ای نیست؛ باید به اندازه کافی آگاهی و دانش در مورد موضوع مقاله خود داشته باشید تا بتوانید مقاله ای خوب و مناسب بنویسید.

برخی مقالات در مجلات معتبر علمی چاپ می شوند. چاپ مقاله در مجلات منجر به توسعه دانش در حوزه علمی می‌شود و مهم‌تر از آن، باعث افزایش شهرت و اعتبار نویسنده در زمینه آکادمیک کمک می‌شود. 

مقاله چیست و انواع آن

مقالات برای هر پژوهشگر نقش مهمی در پیشرفت علمی یا شغلی او دارند. به همین دلیل، بسیاری از دانشجویان و محققان علاقه‌مند به چاپ مقالات در مجلات با رتبه علمی بالا هستند و سعی می‌کنند این کار را به بهترین شیوه انجام دهند.


لازم به ذکر است اکسپت مقاله و چاپ آن توسط مجلات معتبر، پروسه ای طولانی و سخت دارد . در مقالات قبلی سایت ریسرچمد کامل راجع به این موضوعات بحث شده است، اگر می خواهید مقاله تان در مجله چاپ شود بهتر است آموزش های مربوط به چاپ و سابمیت مقاله را مطالعه کنید و می توانید برای هر گونه کمک در مقاله نویسی به ریسرچمد مراجعه کنید.

مقاله چیست؟

مقاله یک گزارش علمی نوشته شده و انتشار یافته ای است که نتیجه های تحقیقات آتی در آن حوزه تخصصی را تشریح می کند.

مقاله یک نوع متن تحقیقی و توضیحی است که به شکلی ساختارمند، موضوعی را بررسی و تحلیل می‌کند. معمولاً مقاله‌ها بر اساس یک موضوع یا سوال پژوهشی تدوین می‌شوند و با استفاده از منابع معتبر و ادبیات مربوطه، تحقیقات پیشین و نتایج مطالعات قبلی را مورد بررسی قرار می‌دهند. هدف اصلی مقاله ارائه و تبیین ایده‌ها، نتایج و استنتاجات یک پژوهش است. معمولاً مقاله‌ها در زمینه‌های علمی، تحقیقاتی، فنی و حرفه‌ای استفاده می‌شوند. 

دسته بندی مقالات

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که مقاله‌ای که می‌نویسید در چه دسته‌ای قرار می‌گیرد؟ آیا مقاله شما از نوع پژوهشی است یا مروری؟ 

مقاله چیست و انواع آن

مقالات معمولاً براساس موضوع، نوع پژوهش، روش‌شناسی و محتوا مقاله دسته‌بندی می‌شوند. در ادامه برخی دسته‌بندی‌های معمول مقالات را می‌بینید:

1. دسته‌بندی بر اساس موضوع:

   - علمی: مقالاتی که در زمینه‌های علمی و پژوهشی ارائه می‌شوند، مانند علوم پایه، علوم پزشکی، ریاضیات و فیزیک و ...

   - تخصصی: مقالاتی که در رشته‌ها و زمینه‌های خاصی مثل تکنولوژی، حقوق، مدیریت، روانشناسی و ...

   - اجتماعی: مقالاتی که در زمینه‌های اقتصاد، جامعه‌شناسی، سیاست و ...

   - هنری: مقالاتی که در زمینه‌های هنری و فرهنگی مثل ادبیات، هنر تجسمی، موسیقی و ...

2. دسته‌بندی بر اساس نوع پژوهش:

   - تجربی: مقالاتی که بر اساس آزمایشات و مشاهدات تجربی ارائه می‌شوند.

   - تحلیلی: مقالاتی که با تحلیل داده‌ها و منابع موجود تدوین می‌شوند.

   - تاریخی: مقالاتی که به تحلیل رویدادها و وقایع گذشته می‌پردازند.

3. دسته‌بندی بر اساس روش‌شناسی:

   - کیفی: مقالاتی که با استفاده از روش‌های کیفی مانند مصاحبه، مشارکت و مشاهده ارائه می‌شوند.

   - کمی: مقالاتی که از روش‌های آماری و عددی برای جمع‌آوری و تحلیل داده‌ها استفاده می‌کنند.

به علاوه این تقسیم بندی ها، مقاله ها از نظر ارزش و اعتبار نیز تقسیم بندی می شوند.

طبق این معیار می توان مقالات را به دو دسته ISI و غیر ISI تقسیم‌بندی کرد. مقالات ISI در مجلاتی منتشر می‌شوند که جزو مجلات ISI هستند و برای ترجمه‌ی آن‌ها نیاز به مترجمان متخصص و با تجربه است. 

مقاله پژوهشی چیست؟

مقالات پژوهشی یا علمی، مقالاتی هستند که بر اساس پروژه‌ها و آزمایشات تحقیقی نوشته می‌شوند. نام این نوع مقالات در ایران مقالات پژوهشی است، اما نام جهانی این دسته از مقالات Original Article، Research Article، Research یا Article  است.

یک مقاله پژوهشی باید:

-  نتیجه‌ی مستقیمِ تحقیقات و تلاش‌های خود محقق باشد، که در قالب یک مقاله به چاپ رسیده است.

-  محقق باید فرضیه تحقیق و همچنین هدف اصلی پژوهش را به خوانندگان توضیح دهد.

-  روش تحقیق مورد استفاده توسط محقق باید شفافاً شرح داده شود.

-  نتایج بدست آمده از تحقیقات باید گزارش شوند.

-  محقق می‌بایست نتایج تحقیق را تفسیر و تحلیل کند.

مقاله چیست و انواع آن

نکاتی راجع به مقاله نویسی : 

1) عنوان قوی:

 عنوان مقاله باید مختصر و جذاب باشد و موضوع مرکزی مقاله را به خوبی بیان کند.

2) چکیده:

 چکیده مقاله باید به صورت خلاصه و شفاف محتوای مقاله را تشریح کند و نتایج را به طور برجسته بیان کند.

3) مقدمه: 

مقدمه باید موضوع را معرفی کند، اهمیت آن را بیان کند و سوالات پژوهشی را مطرح کند. همچنین، توجیه مطالعه و مروری از پژوهش‌های قبلی مرتبط را در این قسمت قرار دهید.

4) روش‌شناسی:

 روش‌شناسی باید به طور دقیق توضیح داده شود تا سایر پژوهشگران بتوانند مطالعه را تکرار کنند و نتایج را تحلیل کنند. همچنین، برنامه نمونه‌برداری، روش جمع‌آوری داده‌ها و تجزیه و تحلیل استفاده شده را در این قسمت بیان کنید.

5) نتایج و تحلیل:

 در این قسمت، نتایج به صورت شفاف و آماری ارائه می شوند ونتایج را با استناد به داده‌ها تحلیل می کنند. استفاده از جداول، نمودارها و شکل‌ها برای نشان دادن نتایج به طور گویا توصیه می‌شود.

6) بحث و بررسی:

 در این قسمت باید به تفسیر نتایج و بحث در مورد داده‌ها و مقایسه با مطالعات قبلی پرداخته شود. همچنین، محدودیت‌ها، پیشنهادات برای تحقیقات بعدی و اهمیت نتایج باید مورد بررسی قرار گیرد.

7) مراجع:

 لیست کامل مراجعی که از آن‌ها در مقاله استفاده شده است، باید در انتهای مقاله قرار گیرد و باید به شیوه نگارش مناسب مانند APA یا MLA ذکر شوند.

8) طرح بصری: 

بهتر است مقاله شما طرح بصری منظم و جذابی داشته باشد. استفاده از عناوین، زیرعناوین، پاراگراف‌بندی معقول و گویا، نمودارها، جداول و شکل‌ها می‌تواند هماهنگی قوی‌تری بین متن و بصری را ایجاد کند.

9) ویرایش و استفاده از گرامر و علائم نگارشی: 

مقاله را به دقت ویرایش کنید و مطمئن شوید مقالع اشکالات گرامری، نگارشی و املایی نداشته باشد.

10) پیروی از قوانین و راهنمایی ها:

 قبل از نگارش مقاله، شیوه نگارش، فرمت و راهنمایی‌های مجله یا کنفرانسی که قصد ارسال مقاله به آن را دارید، را به دقت بررسی کنید و در طراحی مقاله خود رعایت کنید.


دیدگاه‌ها

0 دیدگاه